[ACTUALITZACIÓ 30 de març] Última hora: COVID19

[ACTUALITZACIÓ 30 de març] Última hora: COVID19
ACTUALITZACIÓ: 30 de març (15:00 hores)
 
AVÍS SEPE als ciutadans – Intent de FRAU
 
Si reps un comunicat sobre l’aprovació d’un ERTE a la teva empresa i et demana un número de compte per a gestionar la prestació NO RESPONGUIS és un INTENT DE FRAU. Són les empreses les que comuniquen totes les dades. Denuncia a fraudeinternet@policia.es.
 

 
ACTUALITZACIÓ: 30 de març (8:00 hores)
 
En data 27 de març, vam tenir coneixement de la resolució d’un altre ERTO per raons de força major que s’uneix als dos que ja us vam comunicar anteriorment. 
 
La línia seguida en aquestes peticions és la de mantenir amb reducció de jornada al professional que es fa càrrec del servei d’urgència de l’establiment, ja sigui amb l’òptica oberta o tancada amb dades de contacte per cobrir aquesta necessitat, i la resta de persones treballadores amb suspensió de contractes
 
Us agrairem que ens informeu de la resolució d’aquests expedients enviant un mail a secretaria@coooc.cat per poder posar-ho en coneixement de la resta de companys. 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 26 de març 
 
En data 25 de març de 2020 hem tingut coneixement de l’aprovació de 2 ERTO per raons de força major, un a Castella i Lleó (Burgos) i un altre a Catalunya (Tarragona)
 
En tots dos casos s’ha mantingut al personal mínim per atendre urgències amb reducció de jornades i suspensió temporal de contractes per a la resta, tot derivat de la pèrdua d’activitat econòmica i la falta d'EPI generada per l’actual situació.
 
Els seus efectes es mantindran durant el temps i en les condicions que romangui vigent l’estat d’alarma declarat pel Govern així com les seves possibles pròrrogues, si escau, o mentre es mantinguin les circumstàncies greus i extraordinàries constitutives de la força major.
 
Us demanem que, si teniu coneixement de l’aprovació d’algun altre ERTO aprovat en aquest sentit, ens ho comuniqueu a secretaria@coooc.cat per poder informar a la resta de companys a través del CGCOO i de la resta de Col·legis Estatals.
 

 
ACTUALITZACIÓ: 24 de març (15:00 hores)
 
 
 

 
 
ACTUALITZACIÓ: 24 de març (10:00 hores)
 
El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya resol suspendre tota l'activitat assistencial de caràcter no urgent dels centres, serveis i establiments sanitaris de
titularitat privada de règim ambulatori i que presten serveis exclusivament de provisió privada. 
 
Aquests centres, serveis i establiments han de garantir exclusivament l'atenció als problemes de salut que puguin tenir una evolució desfavorable si es demora el seu tractament segons el criteri dels professionals sanitaris que presten assistència.
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 23 de març
 
El ministeri de Treball ha publicat un document amb preguntes freqüents sobre els ERTO derivats del COVID-19. Es recullen els principals dubtes quepoden sorgir tant per part de les empreses com per part dels treballadors i treballadores. Aquest document pot servir de referència i per resoldre alguns dubtes, tot i que la situació pot anar variant en funció de les noves mesures que pugui establir el govern estatal. 
 
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 22 de març (11:00 hores)
 
 
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 22 de març (10:00 hores)
 
El departament d'Interior de la Generlaitat de Catalunya publica un certificat autoresponsable de desplaçament en el marc de l’estat d’alarma per la crisi sanitària per la COVID-19.
 
Consulta a tota la informació i al certificant fent clic aquí
 
 
ACTUALITZACIÓ: 20 de març (17:00 hores)
 
El Consejo General de Colegios de Ópticos-Optometristas (CGCOO) sol·licita al ministeri de Sanitat el tancament de les òptiques. 
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 20 de març (16:00 hores)
 
El Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), el Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), el Col·legi de Podòlegs de Catalunya i el Col·legi de Logopedes de Catalunya (CLC) ens hem unit i hem signat un comunicat conjunt reclamant la inclusió dels nostres professionals entre els establiments d'obligat tancament en l'empara del RD 8/2020, exceptuant les urgències.
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 20 de març (10:00 hores)
 
Seguint la línia del COOOC, FEDAO ha presentat un document argumentatiu en què recomana el tancament de les òptiques i, per tant, es justifica que els establiments sanitaris d’òptica han de ser inclosos en causa de força major tot i que obrin per prestar serveis bàsics.
 
  Pots llegir aquest document fent clic aquí
 

 
ACTUALITZACIÓ: 19 de març
 
Facilitem informació la prestació prevista per cessament d'activitat, dins les mesures d'ajut per a autònoms aprovades per l'Estat. 
 
Podeu llegir la notícia sencera aquí
 

 
 
ACTUALITZACIÓ: 18 de març (10:00 hores)
 
Tenint l'estat d'alarma instaurat i la conseqüent restricció de circulació, el COOOC posa la vostra disposició dos models de certificats:
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 18 de març (9:00 hores)
 
El Consell de Ministres ha aprovat en data d’avui el Reial Decret Llei de mesures extraordinàries en l'àmbit laboral entre les quals s’inclou aquella que flexibilitzarà els ERTO (expedients de regulació d'ocupació temporals).
 
Pots llegir la notícia publicada pel COOOC aquí
 

 
ACTUALITZACIÓ: 17 de març (11:00 hores)
 
El COOOC envia una carta al ministeri de Sanitat sol·licitant el tancament preventiu de les òptiques, a excepció de les urgències.
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 17 de març (10:30 hores)
 
En aquests moments tan convulsos i complicats, s'aprova la cancel·lació de la propera quota col·legial. D'aquesta manera, els col·legiats i col·legiats no haureu d'abonar la quota col·legial, corresponen al segon trimestres de l'any.
 
Pots llegir el comunicat sencer aquí

 
ACTUALITZACIÓ: 16 de març 
 
El RD 463/2020, pel qual es declara l’estat d’alarma per la gestió de la situació de crisis sanitària ocasionada pel #COVID-19, va fixar que les òptiques eren uns dels centres que podien mantenir l’activitat.
 
Facilitem alguns documents
 

 

ACTUALITZACIÓ: 15 de març 

El Govern de l’Estat ha declarat l’estat d’alarma (RD 463/2020, de 14 de març) com a mesura de contenció per evitar l’expansió del coronavirus, amb una afectació per a tot el territori espanyol durant un mínim de 15 dies. Implica la suspensió total de les activitats de restauració, hostaleria i oci en general amb una limitació de la llibertat de moviment a partir de les 8h del dilluns 16 de març i només es podrà circular per realitzar, entre altres activitats, la d'assistència a centres sanitaris.

En relació amb els establiments d’òptica, continua sense haver-hi cap prohibició de tancament o suspensió i és una de les activitats comercials/sanitàries que podrien mantenir els seus serveis.

Tot i l’anterior, des del COOOC, mantenim la postura que ja us vam transmetre en data d’ahir pel que fa a valorar el tancament preventiu que pugui garantir la seguretat de pacients i dels nostres professionals. Per situacions d’urgència considerem que hi ha alternatives com desviament de trucades, avisos de contacte a través de la vostra pàgina web o les xarxes socials del vostre establiment, entre d'altres.

En qualsevol cas sempre serà vostra l’opció de mantenir el servei si considereu que teniu mitjans per garantir la salut. Minimitzem el risc i la possible extensió de la situació més enllà dels 15 dies assenyalats.

A la data no s’han concretat com s’aplicaran les mesures econòmiques per a possibles compensacions en supòsits de tancament d’activitats o bé de les pèrdues derivades de la disminució dràstica de l’activitat per la limitació de moviment dels ciutadans.

Deixem uns documents d'interès:

 Preguntes sobre les restriccions d'activitats pel COVID-19

 Recomanacions de gestió psicològica durant quarentenes per malalties infeccioses - Col·legi de Psicòlegs de Catalunya


 

ACTUALITZACIÓ: 14 de març (13:15 hores) 

A la vista de la resolució de la Generalitat es confirma la informació transmesa en data d'ahir pel que fa al tancament de totes les àrees comercials, moltes d'elles amb d'establiments d'òptica, i d’altres equipaments tant públics com privats. Tot i no haver-hi una prohibició expressa de tancament de les òptiques fora d’aquestes àrees, per part del COOOC, es valora com la més adient la proposada per les autoritats sanitàries respecte al tancament preventiu que pugui garantir la seguretat dels pacients i dels nostres professionals. Per situacions d’urgència hi ha alternatives com podria ser deixar dades de contacte en la mateixa entrada de l’òptica o bé a través del vostre web o les votres xarxes socials, si disposeu d’aquestes.

Minimitzem els riscos.

Deixem uns documents d'interès:

 Preguntes sobre les restriccions d'activitats pel COVID-19

 Recomanacions de gestió psicològica durant quarentenes per malalties infeccioses - Col·legi de Psicòlegs de Catalunya


 

ACTUALITZACIÓ: 13 de març

A falta de la publicació de la resolució oficial de la Generalitat, el Conseller Buch ha informat sobre l'obligatorietat de tancament de totes les àrees comercials, així com altres espais, que no siguin de primera necessitat com poden ser farmàcies i supermercats. Actualitzarem aquesta nota tan bon punt es publiqui la resolució.


 

ACTUALITZACIÓ: 13 de març 

El Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya elabora un seguit de recomanacions per professionals del sector que, actualment, estan exercint durant la situació d’alerta sanitària generada per la propagació del COVID19 i, en conseqüència, sota l’imperatiu de mesures de contenció en l’expansió del virus.

Pots llegir-los en aquesta notícia


 
ACTUALITZACIÓ: 10 de març
 
El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya posa a l'abast dels professionals sanitaris informació en relació al virus i ofereix un conjunt de procediments d'actuació. 
 
Us facilitem els enllaços directes del departament de Salut que us poden sevir d'ajuda:
També teniu disponible el comunicat del Consejo General de Colegios de Ópticos-Optometristas (CGCOO) amb recomanacions específiques per als òptics i òptiques optometristes. 
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 9 de març
 
Tenint en compte les indicacions del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per prevenir i controlar la infecció pel SARS-CoV-2 en el col·lectiu de professionals sanitaris, se suspenen totes les reunions, cursos, presentacions i activitats de diferents índole del COOOC, ja siguin organitzades pel propi Col·legi o que es realitzin a les seves instal·lacions, a partir d’aquest moment i fins a nova indicació.