[ACTUALITZACIÓ 26 de maig] Última hora: COVID-19

[ACTUALITZACIÓ 26 de maig] Última hora: COVID-19
ACTUALITZACIÓ: 26 de maig

Els professionals essencials que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca es podran vacunar de la segona dosi amb Pfizer.

 • Si rebutgen vacunar-se amb l’opció acordada (Pfizer), podran completar la pauta amb AstraZeneca, amb la signatura prèvia en el moment de la vacunació d’un consentiment informat en què es renuncia a la vacunació de la segona dosi amb Pfizer.
 • La convocatòria es farà a través de SMS entre les 12 i 16 setmanes posteriors a la primera dosi rebuda. Igualment, també es pot demanar dia i hora a http://vacunacovidsalut.cat

    

 

ACTUALITZACIÓ: 13 de maig
 
Es reprèn la vacunació dels i de les professionals de la salut que encara no hagin rebut cap dosi i siguin majors de 16 anys (estudiantat assimilable per estar en pràctiques clíniques). 
 
Us recordem que ja esteu inclosos en les llistes que s’envien al departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
 
Recordeu que les persones nascudes entre els anys 1961 i 1952 es podran vacunar aleatòriament amb AstraZeneca o Pfizer depenent de l’oferta de vacunes en el punt demanat.
 
Poden ser convocats via SMS o demanar cita a http://vacunacovidsalut.cat
 
 
 

ACTUALITZACIÓ: 8 d'abril

Després de la publicació d’un nou informe de l’Agència Europea de Medicaments sobre la vacuna d’Oxford/Astrazeneca, el Ministeri de Sanitat recomana delimitar l’administració de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca a la franja d'edat compresa entre els 60 i 65 anys.

El desenvolupament de la campanya de vacunació contra la COVID-19 amb la vacuna d’Oxford/AstraZeneca continua amb totes les persones amb edats compreses entre els 60 i els 65 anys, ambdues incloses.

Si vas ser una de les persones que van rebre la primera dosi de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca i tens menys de 60 anys, se’t contactarà més endavant des del departament de Salut per informar-te sobre el teu procés de vacunació.

Pots consultar aquesta informació al CanalSalut del departament de Salut. 


ACTUALITZACIÓ: 25 de març

 
Us adjuntem el document amb les preguntes freqüents, publicat per part del CATSALUT, en relació amb la represa de la vacunació amb ASTRA ZENECA. Un dels aspectes destacats serà la INCLUSIÓ DE LES PERSONES FINS ALS 65 ANYS.  Per tant, si encara hi ha professionals que no han omplert el FORMULARI, encara que en tot moment és va indicar que es podia fer amb indiferència de l’edat, és important que es faci la inscripció per poder enviar les dades el més aviat possible.
 
 
 

ACTUALITZACIÓ: 16 de març
 
El Ministeri de Sanitat ha comunicat la suspensió cautelar temporal de la vacunació amb AstraZeneca en detectar-se alguns casos de trombosis i seguint l'actuació d'altres països de la Unió Europea. Aquesta suspensió s'allargarà dues setmanes. 
 
Pots llegir la nota sencera del Ministeri de Sanitat fent clic aquí
 
 
Des del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya han publicar un document en el qual es recullen totes les preguntes i respostes referents a la suspensió cautelar de la vacunació amb AstraZeneca:
 

 

ACTUALITZACIÓ: 18 de febrer

En aquest document trobaràs les respostes a les preguntes que més ens heu fet arribar sobre el procés de la campanya de vacunació al nostre col·lectiu - Descarregar

NOTA IMPORTANT PER A LES PERSONES QUE NO HAN REBUT L'SMS

No dupliqueu la vostra inscripció al formulari ja que dificulta i alenteix molt lel procés d'enviament de dades al CatSalut així com les gestions posteriors. Des del COOOC es va enviar un primer fitxer amb les persones inscrites fins el dia 12/02/2021.

El segon fitxer s'enviarà el dia 20/02/2021 a les 10:00h i, a partir d'aquest moment, s'obrirà de nou el formulari per enviar el tercer fitxer el dia 26/02/2021.

Aquest procediment es repetirà setmanalment fins que tot el col·lectiu exercent s'hagi inscrit al formulari.


ACTUALITZACIÓ: 17 de febrer

Atenent a les indicacions que ens van donar des del Departament de Salut GENCAT, i que us hem transmès a través dels comunicats que s’han fet des del COOOC, ens van demanar que enviéssim les dades de les persones col·legiades com a exercents a Catalunya.

Per tant aquelles persones interessades en la vacunació han d’enviar el Formulari  per poder inscriure's en el llistat que s’enviarà al Departament de Salut amb indiferència d’edat o de presentar patologies ja que en aquests casos i com a informació adicional que us vam facilitar en el comunicat enviat el divendres 12 de febrer se’ns va indicar que:

 • Les persones majors de 55 anys seran citades posteriorment per rebre un altre tipus de vacuna.
 • De la mateixa manera les persones amb algun tipus de patologia, com ara les que consten en la declaració responsable, també seran citades més endavant així com les que estiguin en procés de recuperació d’alguna intervenció.

*Si sou menors de 55 anys i teniu dubtes sobre la vostra patologia concreta podríeu contactar amb el vostre metge per si fos possible que us donés alguna indicació.

La inscripció en el Formulari amb el DNI és només per a persones  que no disposin de la targeta sanitària de Catalunya. 


ACTUALITZACIÓ: 12 de febrer

Atenent que la vacunació dels nostres professionals començarà de forma bastant immediata ens han demanat des del Departament de Salut  que compartim amb vosaltres la següent informació relativa al procés de vacunació:

 • Rebreu un SMS amb el centre de vacunació més proper i la franja horària on podreu anar a vacunar-vos
 • A partir de dilluns-dimarts aquest SMS permetrà l’opció de cita prèvia
 • Heu de portar com a documentació obligatòria:
  • Declaració autoresponsable degudament complimentada - Descarregar
  • Carnet col·legial o document acreditatiu de treball (p. ex. certificat de l’empresa, signat i segellat, conforme treballeu en l’establiment com a òptic/a optometrista fent constar les dades de la persona responsable/propietària de l’empresa o establiment)

D’altra banda us adjuntem un altre document amb informació d’interès sobre la vacuna d’Astra Zeneca (fins a 55 anys) - Descarregar

Com a informació addicional ens han indicat què:

 • Les persones majors de 55 anys seran citades posteriorment per rebre un altre tipus de vacuna.
 • De la mateixa manera les persones amb algun tipus de patologia, com ara les que consten en la declaració responsable, també seran citades més endavant així com les que estiguin en procés de recuperació d’alguna intervenció.

*Si sou menors de 55 anys i teniu dubtes sobre la vostra patologia concreta podríeu contactar amb el vostre metge per si fos possible que us donés alguna indicació

Les persones col·legiades que no disposin del CIP (Codi d’Identificació Personal del Catsalut) per tenir la targeta sanitària d’una altra CCAA, s’hauran d’inscriure amb el DNI.

La informació que rebeu en aquest comunicat és de la que disposem a data d’avui en el COOOC. En el moment que tinguem  més noticies  us les faríem saber.


ACTUALITZACIÓ: 9 de febrer

IMPORTANT: El primer llistat s’enviarà al Departament de Salut GENCAT amb els formularis rebuts fins a les 12.00 h del dijous 11 de febrer 2021. Els formularis rebuts posteriorment s’aniran enviant de forma successiva.

En data d’ahir 8 de febrer des del Departament de Salut GENCAT s’ha demanat al COOOC l’enviament del llistat de les persones col·legiades exercents a Catalunya amb interès per accedir a la vacuna de la COVID 19 a efectes d’agilitzar la tramitació 

De moment no s’inclou el personal d’òptics optometristes no exercents així com tampoc el personal auxiliar dels establiments que, segons ens han indicat, es vacunaran en una fase posterior que anirà lligada al número de vacunes disponibles i als ordres de preferència dels grups de risc. S’espera que sigui l’abans possible.

D’altra banda seran els Serveis de Salut GENCAT els que es posaran en contacte directament amb les persones interessades a través de les dades facilitades mitjançant el formulari que teniu a la vostre disposició.  En cap cas es farà a través del Col·legi i no disposarem de les dates concretes de vacunació efectiva. 

Per poder saber la regió sanitària a la qual pertany el vostre centre de treball, i que haureu d’incloure en el formulari, podeu consultar el següent link: https://catsalut.gencat.cat/ca/coneix-catsalut/catsalut-territori/

Les persones col·legiades que no disposin del CIP (Codi d’Identificació Personal del Catsalut) per tenir la targeta sanitària d’una altra CCAA, s’hauran d’inscriure amb el DNI.

 


 
ACTUALITZACIÓ: 22 de gener
 

En data d’ahir es va publicar l’actualització del Pla Estratègic de Vacunació on es concreten nous detalls relatius a l’ordre de vacunació. 

El col·lectiu d’òptics optometristes, inclòs en el grup 3 “Otro personal sanitario y sociosanitario” (Veure pàgines 6,7 i 8) que no és considerat com “de primera linea” segons el document, es podrà vacunar en l’Etapa 2 de forma prioritària, dins de les categories que recullen al personal essencial. Aquesta segona etapa està prevista del mes de març al mes de juny. 

S’ha tingut en compte l’actual situació epidemiològica, la disponibilitat encara limitada de dosis i la necessitat de vacunar en el menor temps possible a persones amb un alt risc d’infermetat greu i mort després de la infecció pel SARS-CoV-2. Atenent l’anterior es que s’ha hagut de prioritzar també dins d’aquest grup de professionals. 

Per tant es continuarà prioritzant la vacunació del personal d’àmbit hospitalari i d’atenció primària, no considerat de primera línia,  en funció del risc d’exposició en el desenvolupament de la seva activitat laboral i la possibilitat que tinguin de poder adoptar mesures de protecció adequades. És per aquest motiu que es vacunarà prioritàriament a personal sanitari que atén a pacients sense mascareta i durant un temps superior a 15 minuts com seria el cas del personal d’odontologia i higiene dental. 

Tot i l’anterior s’haurà d’estar a les indicacions que es vagin fent des del Departament de Salut GENCAT que és qui organitza les vacunacions a Catalunya. 

 Pla Estratègic de Vacunació [actualització]


ACTUALITZACIÓ: 16 de gener
Atenent al contingut de la Resolució SLT/67/2021, de 16 de gener, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya, es mantenen les mateixes condicions d’apertura dels establiments sanitaris d’òptica com a serveis essencials incloent els que estan dintre dels centres comercials.

Tot i no haver limitació d'aforament és obligatori mantenir les distàncies de seguretat entre els vostres pacients.

Les limitacions a la mobilitat entre municipis no afectarà als desplaçaments per assistència a establiments sanitaris.

 Resolució SLT/67/2021


ACTUALITZACIÓ: 5 de gener
 
En data d'avui s'ha publicat al DOGC la Resolució SLT/1/2021, de 4 de gener, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya. 
 
Aquesta resolució confirma l'anterior comunicat publicat per part del COOOC pel que fa a la consideració dels establiments sanitaris d'òptica com a servei essencial i, per tant, no serien d'aplicació les limitacions de tancament dels caps de setmana així com tampoc amb relació a l'aforament. Això sí: s'ha de garantir sempre la distància mínima interpersonal. 
 
D'altra banda us recordem que, per visites de tipus sanitaris, és possible el canvi de municipi. 
 
 


 
ACTUALITZACIÓ: 4 de gener
 
L'evolució de la pandèmia ha provocat que la Generalitat de Catalunya implanti noves mesures per contenir la Covid-19. A l'espera de la publicació amb la resolució de les noves mesures, les noves restriccions no afectarien els establiments d'òptica, que fins ara han estat considerats essencials. Tampoc el que estan dins dels centres comercials ja que, pel que sembla, podran continuar oberts.
 
Això sí: restarem a l'espera de la publicació de la resolució amb les restriccions. 
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 29 de desembre
 
Davant els dubtes que hagin pogut sorgir sobre els criteris de vacunació per la pandèmia de la Covid-19, des del COOOC us informem que en la primera etapa només estan establerts els 4 grups de grups de risc i els sanitaris que estan en contacte directe amb persones contagiades o amb un risc extrem que ho estiguin, tal com recull el pla de vacunació.
 
Tot i l’anterior, en la descripció del grup 3 in fine del pla estratègic de vacunació, es valorarà, tot i no estar fixada la data, la vacunació dels treballs considerats com a essencials de primera línia, com els òptics i les òptiques optometristes, i altre personal essencial.
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 10 de desembre
 
Amb l'entada en vigor de la Resolució SLT/3177/2020, de 4 de desembre, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya deixa d'estar vigent la limitació d'aforament dels establiments d'òptica com a servei essencial si bé caldrà en tot cas una organització que permeti mantenir les distàncies. 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 1 de desembre
 
La Generalitat de Catalunya ha obert la inscripció prèvia que servirà com a sol·licitud per les ajudes extraordinàries que es puguin aprovar per a autònoms i microempreses.

Aquesta inscripció és un tràmit obligatori per poder optar a futures convocatòries d'ajuts extraordinaris per a autònoms. Les persones inscrites es consideraran com a sol·licitants sense necessitat de fer cap altre tipus de gestió i podran beneficiar-se sempre que compleixin els requisits.

El termini d'inscripció és des del 30 de novembre a les 09:00 hores i finalitza el 7 de desembre a les 15:00 hores. És important recalcar que l'ordre d'arribada de la sol·licitud no dona preferència en el moment d'atorgar les ajudes.

 Comunicat del COOOC amb els requisits per fer el tràmit

 Infografia Registre d'accés als ajuts al treball autònom

 


 
ACTUALITZACIÓ: 9 de novembre
 
Avui dia 9 de novembre s'obre el termini per sol·licitar l'ajut pel manteniment de l'activitat econòmica per a persones treballadores autònomes o membres de microempreses. 

El termini per demanar-ho finalitza el 20 de novembre a les 15:00 hores o fins a esgotar la dotació econòmica. Per aquest motiu, us recomanem que la sol·liciteu com més aviat millor, ja que és probable que la dotació s'esgoti. 

Podeu tramitar-ho fent clic aquí

 Resum del COOOC sobre el Decret Llei 39/2020 de mesures extraordinàries de caràcter social
 

 
ACTUALITZACIÓ: 6 de novembre
 
A l’efecte de donar suport a les persones treballadores autònomes, la Generalitat de Catalunya ha aprovat el Decret Llei 39/2020, de 3 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social per fer front a les conseqüències de la COVID-19. En aquest, es detallen noves mesures que inclouen tant a persones físiques com a les autònomes que formin part de microempreses. 
 
Es tracta d’un ajut puntual i extraordinari en forma de prestació econòmica de pagament únic per un import fix de 2.000 euros i que és compatible amb qualsevol altre ajut o prestació rebuda per a la mateixa finalitat, sigui pública o privada i que s’atorgarà fins a esgotar la partida pressupostària que li ha estat destinada.
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 2 de novembre
 
Tot i que l’activitat d’òptica i optometria està considerada com a essencial per ser activitat sanitària, la dualitat dels establiments entre aquesta part sanitària i la de comerç permet que es pugui valorar l’aplicació del Decret 34/2020 de mesures per donar suport a l’activitat econòmica.
 
Atenent l’anterior, els propietaris d’òptiques i gabinets d’optometria que segons el Decret de referència han de reduir l’aforament en un 50% podran renegociar els preu dels lloguers, sempre que els contractes s’hagin celebrat amb posterioritat a l’1 de gener de 1995.
 
Llegeix la notícia sencera aquí
 

 
ACTUALITZACIÓ: 30 d'octubre
 
En data d'avui han entrat en vigor les noves mesures recollides en la Resolució SLT 2700/2020, de 29 d'octubre, que en matèria de salut pública ha acordat la Generalitat de Catalunya per a la contenció del brot epidèmic de COVID-19. Els establiments d'òptica continuen tenint la consideració de serveis essencials i seguiran mantenint una reducció del seu aforament al 50%.
 
Pots consultar un resum de les mesures fent clic aquí.
 

 
 
ACTUALITZACIÓ: 29 d'octubre
 
Us recordem que disposeu d'un certificat (completament personalitzables per afegir la imatge corporativa de l'establiment) per tal de justificar els desplaçaments per motius laborals.
 
A més a més, podeu descarregar-vos un document el qual podeu fer-ne ús com a justificant per als vostres pacients que tinguin programades visites optomètriques o necessitin qualsevol servei que impliqui desplaçament al centre d'òptica optometria.
 
 

 
 
ACTUALITZACIÓ: 16 d'octubre
 
En data d’avui s’ha publicat al DOGC la RESOLUCIÓ SLT/2546/2020, de 15 d'octubre, per la qual s'adopten noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.
 
A la vista del document, en el cas dels establiments d’òptica, l’aforament s’ha de reduir al 50%, a diferència d’altres activitats que hauran de reduir-lo al 30%.
 
En qualsevol cas s’ha de garantir una distància mínima interpersonal d'1,5 metres.

 Resolució SLT/2546/2020

 


 

ACTUALITZACIÓ: 17 de juliol

A falta de la seva publicació en el DOGC, us avancem la Resolució per la qual s’adopten mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 als següents municipis: Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixach, Santa Coloma Gramenet, Sant Adrià de Besós i Badalona.

Aquestes mesures i recomanacions es preveu que es mantinguin per un termini de 15 dies. 

Descarrega't el document aquí:

Mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19

 


 
ACTUALITZACIÓ: 2 de juliol
 
Els agents socials i el govern de l’Estat  han arribat a un acord recollit en el RD 24/2020, que preveu una sèrie de garanties pel manteniment de l'ocupació i mecanismes de flexibilitat perquè les empreses s'adaptin als nous escenaris segons  evolucioni la crisi sanitària.
 
Entre les mesures, prorroga els ERTO per força major i inclou els ERTO per força major provocats pels rebrots. 
 

Pots llegir el resum preparat pel COOOC fent clic aquí

 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 8 de juny 
 
La seu del COOOC torna a estar oberta en el seu horari habitual (de dilluns a divendres de 8:00 a 16:00 hores).
 

 
ACTUALITZACIÓ: 2 de juny 
 
L’associació Visión y Vida ha posat en marxa una iniciativa per sol·licitar al govern estatal un pla de suport per a la salut visual basat en ajudes per adquirir productes òptics (ulleres, lents oftàlmiques, lents de contacte i solucions per al seu manteniment).
 
Com participar? 
 
Emplenant el document Excel amb els resultats de les revisions visuals d’aquesta setmana. Aquest document l’heu d’enviar abans del divendres o el dissabte a coordinacion@visionyvida.org.
 
També el podeu imprimir, emplenar-lo a mà i enviar-los una fotografia per WhatsApp al número de mòbil 630960013. 
 
Accedeix als documents fent clic aquí
 

 
ACTUALITZACIÓ: 26 de maig 
 
Volem continuar facilitant material que ens permeti desenvolupar la nostra tasca amb les màximes garanties possibles.
 
Per això, us volem fer arribar una pantalla facial protectora corporativa que ens identifica com a òptics i òptiques optometristes.
 
Com has de sol·licitar-la?
 
Has d'emplenar aquest formulari. La data límit és dijous 28 de maig a les 8:30 hores. És important que a l'adreça indiqueu una que sapigueu que es pugui fer l'entrega correctament. 
 
IMPORTANT: S'enviarà una pantalla facial per cada col·legiat/ada que ho sol·liciti. 
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 25 de maig 
 
Per tal de fer aquesta informació més visual i dinàmica, posem a la teva disposició en format vídeo, el contingut del pòster amb les mesures de prevenció que han de seguir els clients durant la seva visita al centre.
 
Com pots aprofitar el recurs visual?
 • Si disposes d’una pantalla instal·lada en el teu establiment, projecta el vídeo amb les recomanacions.
 • Si tens presència a les xarxes socials, descarrega’t l’arxiu i fes difusió per tal de garantir que els teus seguidors coneguin la informació en el moment de demanar cita prèvia.

El pots descarregar fent clic aquí


 
ACTUALITZACIÓ: 15 de maig (13:00 hores)
 
L'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, anuncia un ajut per a persones treballadores autònomes residents a la ciutat de Barcelona afectades per la crisi de la COVID-19 i que es podran tramitar a partir del 20 de maig. 
 
Pots consultar els requisits, la quantia i el procediment per sol·licitar-ho fent clic aquí
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 15 de maig (12:00 hores)
 
S’ha aprovat el RDL 18/2020 de 12 de maig amb l’objectiu de reactivar de manera progressiva l’economia i proporcionar mesures ponderades per atendre la desescalada així com la represa progressiva de l’activitat.
 
Els diferents agents socials, patronals i sindicats, juntament amb el govern de l’estat, han arribat als acords que es recullen en aquest Reial decret llei i que us resumin a continuació. Així mateix es deixa oberta una possible extensió dels ERTO per força major i les mesures de cotització associades mitjançant acord del Consell de Ministres.
 
Us facilitem un resum que podeu llegir fent clic aquí
 
 

 
ACTUALITZACIÓ: 15 de maig (8:00 hores)
 
El SEPE han publicat una nota informativa en la qual reconeixen una saturació dels sistemes disponibles en l'Administració General de l'Estat (Registre electrònic comú).
 
Us facilitem un comunicat en què detallem la situació actual, la manera de consultar l'estat de la prestació d'atur o com reclamar en supòsits de càlculs erronis de la prestació.
 
Ho podeu llegir fent clic aquí.
 

 
ACTUALITZACIÓ: 14 de maig
 
Juntament amb el Manual bàsic per a l'activitat professional en una crisi sanitària, us oferim tres materials nous per incorporar als vostres centres:
 1. Pòster amb consells per als clients, en què se'ls indiquen normes i recomanacions.
 2. Adhesiu que indica que el centre segueix els protocols de seguretat recomanats per les autoritats sanitàries.
 3. Logo indicant que, tot i les mesures de seguretat, seguim a prop dels ulls dels nostres pacients.
Tot aquest material te'ls pots descarregar en aquest enllaç de Dropbox.
 
VOLS REBRE EL PÒSTER I L'ADHESIU?
Et facilitem una unitat del pòster i de l'adhesiu i ho enviem a l'adreça que ens indiquis. 
 
Has d'emplenar aquest formulari abans del diumenge 17 de maig a les 23:59 hores.
 

 
ACTUALITZACIÓ: 12 de maig (15:00 hores)
 
Ja teniu disponible la sessió formativa, del passat dijous 7 de maig, en la qual el Doctor en Optometria i membre de l'Acadèmia Americana d'Optometria - Juan Carlos Viñuela Rodríguez - ens va fer una anàlisi sobre la Blefaritis per demodex: demodicosis.
 
Com accedir-hi?
 1. Clica al l'enllaç: https://bit.ly/3bnpXSN
 2. Introdueix aquesta contrassenya: KiX4zA3J
En aquest enllaç podreu veure la presentació i tindreu accés al xat amb les preguntes i respostes del ponent.
 

 
ACTUALITZACIÓ: 12 de maig (11:00 hores)
 
En data d’avui 12 de maig entra en vigor la Resolució de la Conselleria de Salut SLT/983/2020, d’11 de maig, per la qual s’adopten noves mesures en relació amb els centres, serveis i establiments sanitaris de titularitat privada d